Mieszadła magnetyczne SMP
Uruchomiliśmy produkcję mieszadeł magnetycznych serii SMP 🙂
Mieszadła magnetyczne występują w trzech wersjach SMP, SMP-TC i SMP-ECO. Mieszadła posiadają deklarację zgodności CE i są chronione prawem jako wzór przemysłowy.
Urządzenie zostało całkowicie zaprojektowane przez naszą firmę. Od lipca 2018 r. zostało przeprowadzone wiele prób oraz testów z wykorzystaniem różnych elementów konstrukcyjnych i różnych wariantów urządzenia. Ostatecznie do produkcji zakwalifikowaliśmy trzy warianty (typy) uwzględniające preferencje przyszłych użytkowników, co wydaje nam się propozycją optymalną:
- Mieszadło SMP wariant podstawowy z programowalnym, zaawansowanym wyłącznikiem czasowym wyposażonym w wyświetlacz oraz płytą roboczą podgrzewaną do temperatury 50 °C z zabezpieczeniem elektronicznym.
- Mieszadło SMP-TC oprócz sterowania czasem, wariant wyposażony jest w elektroniczny termoregulator z wyświetlaczem cyfrowym umożliwiający zaawansowaną regulację temperatury w zakresie od 1-65 °C. (z dokładnością 0,1 °C.)
- Mieszadło SMP-ECO – wariant ekonomiczny. Posiada jedynie regulację obrotów, oraz płytę roboczą podgrzewaną jak w typie podstawowym (SMP).
Mieszadła magnetyczne SMP posiadają regulację obrotów 0-2000 obr/min. oraz podgrzewaną płytę roboczą ze stali nierdzewnej (szczotkowanej) o grubości 1 mm. która pozwala na efektywny transfer ciepła, szybki czas nagrzewania i jest odporna na chemikalia i zarysowania.
Urządzenie wykorzystuje siły przyciągające pomiędzy obracającym się magnesem a mieszadełkiem posiadającym właściwości magnetyczne umieszczonym w naczyniu do mieszania (sprzęgło magnetyczne).
Obudowę wykonano z materiału ognioodpornego, jest odporna na słabe kwasy i odczynniki alkaliczne, zapewnia bezpieczeństwo użytkowania:
(stopień ochrony obudowy):
- przed penetracją czynników zewnętrznych: IP62B
- przed uderzeniem: IK05
- II klasa ochronności elektrycznej.
SMP zapewnia efektywne mieszanie w naczyniach o objętości 10-2000 ml. w zależności od lepkości płynu – poniżej wyniki pomiarów.
Pomiar skuteczności mieszania w zależności od lepkości składników.
Zastosowano mieszadełko typu C (PPL) w powłoce teflonowej, o wymiarach 30×0,7 mm.
nazwa roztworu |
Lepkość |
Gęstość g/ml |
objętość skutecznie mieszana |
Gliceryna VG 99,8% |
945,0 |
1.2582 |
500 ml. |
Glikol etylowy |
16,13 |
1.1097 |
1200 ml. |
Woda H2O |
0.8905 |
0.997 |
2000 ml. |
Przy czym gęstość podano w celach poglądowych, gdyż dla skuteczności mieszania istotna jest lepkość składników, temperatura w jakiej zachodzi proces i rodzaj mieszadełka (zdecydowanie większa skuteczność przy zastosowaniu mieszadełek typu A i B)
Z naszych obserwacji wynika, iż najbardziej wygodne i wszechstronne jest zastosowanie naczyń posiadających dno o grubości 5-8 mm. i pojemności od 50 do 500 ml. Przy zastosowaniu naczyń z cieńszym lub grubszym dnem mogą wystąpić zaburzenia pracy mieszadła lub osłabienie jego skuteczności.
You must be logged in to post a comment.